Изминаха седем дни от разрушителните земетресения, които разтърсиха Югоизточен Анадол и

...
Изминаха седем дни от разрушителните земетресения, които разтърсиха Югоизточен Анадол и
Коментари Харесай

Седем дни, които разтърсиха Турция: Между болката, отчаянието и солидарността

Изминаха седем дни от разрушителните трусове, които раздрусаха Югоизточен Анадол и накараха целия свят да обърне очи към Турция по метод, какъвто не се бе случвало до момента, съобщи Българска телеграфна агенция.

На 6 февруари две трусове

- първо в 4.17 часа призори, когато милиони хора бяха потънали в бездънен сън и второ девет часа по-късно, в 13.10 часа, с магнитуд надлежно 7,7 и 7,6 по Рихтер удариха 10 окръга на страната с обща територия 110 хиляди квадратни километра и население към 15 милиона души.

Второто земетресение не бе афтършок ,

а бе изцяло независимо и епицентърът му бе на към 150 км от епицентъра на първото. Фактът изненада сеизмолозите, които го оцениха като " извънредно необикновен феномен " от научна позиция. Според тях 

ЗЕМЕТРЕСЕНИЕТО В КАХРАМАНМАРАШ Е ДВОЙНО   

“Първото земетресение продължи 65 секунди и аргументи огромни разрушения. Второто земетресение продължи две минути, разклати още по-сериозно целия регион и нанесе още по-големи провали. Силата на силата от двете земетресенията се равнява на мощта на 500 атомни бомби ”, сподели ръководителят на държавната Дирекция за ръководство при бедствия и изключителни обстановки /АФАД/ проф. доктор  Орхан Татар.

Над две хиляди вторични труса с магнитуд сред 4 и 5 по Рихтер от понеделник насам не престават да раздрусват региона. 

В 21.43 часа локално време нощес /20.43 българско време/ бе регистриран второстепенен трус с магнитуд 4.6 по Рихтер в Кахраманмараш.

Според сеизмолозите афтършоковете може да продължат повече от една година, тъй като пластовете се разместиха мощно.

Турция се е изместила с три метра след земетресенията.

Броят на жертвите и мащабът на опустошенията надминаха тези от августовското земетресение в Истанбул и Мармара през 1999 година, когато починалите бяха към 17 хиляди, а ранените към 50 хиляди души.

По данни на АФАД броят на починалите от трусовете в региона от понеделник до през днешния ден е 31 634 души, ранените са над 80 хиляди. Около 50 хиляди здания са изумени - изцяло разрушени, приблизително ощетени или с частични повреди. В отчет на Конфедерацията на турските предприятия и бизнес (TÜRKONFED) се показва, че жертвите може да доближат 70 хиляди.

По неокончателни данни вредите възлизат на 84 милиарда $.

" Земетресението в Югоизточен Анадол порази доста по-широка територия спрямо това през август 1999 година. Това не е злополучие, това е злополука. Затова се постановяваше да бъде оповестена тотална готовност ”, показа Махмут Гючлю, пенсиониран миньор и началник на избавителен отряд, с който се познаваме от земетресението през 1999 г,. когато неговият екип спасяваше живота на хора, намиращи се под руините в Авджълар, един от най-пострадалите региони в Истанбул.

" Двойното земетресение в Кахраманмараш е три пъти по-силно и три пъти по-разрушително от земетресението в Мармара през 1999 година

Пукнатините, формирани в земята, огънатите автомагистрали и железопътни линии демонстрират силата на двете трусове. При второто земетресение нови срутени здания и нови жертви се прибавиха към първото ", сподели турският президент Реджеп Тайип Ердоган.

Само допреди седмица градове като Кахраманмараш, Газиантеп, Килис, Искендерун, ситуирани наоколо до 900-километровата граница на Турция със Сирия се загатваха основно с проблемите към сирийските бежанци, защото са окръзите с най-многобройни притоци на сирийски бежанци.

За познавачите на историята и феновете на пътешествията тези земи са люлката на Анадолските цивилизации в античната земя на Месопотапия, датиращи към 2000 година прочие Христа, богати на безчет артефакти. 

От демографска позиция районът е извънредно вселенски - там живеят турци, кюрди, араби, арменци, сирийци, изповядващи ислям или юдаизъм, християнство или католицизъм... 

Всичко това от седмица насам се настани в съзнанието на милиони хора от целия свят с чудовищните размери на мъртви хора

- от бебета до възрастни хора; на ранени, затрупани хора, на градове, трансформирали се призраци, в които животът спря да тупти. Трудно се не помнят сцените на хората, затаили мирис в злокобната тишина пред срутените блокове, очакващи спасителите да извадят отдолу под руините затрупани близки, чиито стенания дохвърчат отдолу под земята... 

„ Момиче зове за помощ отдолу под бетона - ”тук съм “. Мъж, който не може да откри спасители, които да извадят момичето... Пред лицето на този смут е доста мъчно човек да резервира самообладание, да изживее нормалните си ежедневни страсти и да работи разумно “, написа носителят на Нобеловата премия за литература Орхан Памук в публикация за " Ню Йорк таймс ".
 Екипи на Дирекция спешна помощ и предварителна защита към Столична община и Планинска избавителна работа от България вземат участие в избавителната интервенция в град Адана след земетресенията в Турция
ЧУДЕСАТА НА СПАСИТЕЛИТЕ

Не са едно и две чудесата на спасителите, извадили отдолу под руините живи затрупани хора и след сериозните за оцеляване 72 часа, за тях може да се изпишат стотици страници.

Спасителни екипи, прилагайки метода на така наречен избавителни коридори избавиха десетки затрупани. Шестнайсетгодишно момче бе избавено след 162 часа под руините. 

Тук би трябвало да се отбележат и дейностите на екипите от планински спасители и пожарникари от разнообразни страни, в това число и от България, които избавиха значително хора. И не на последно място кучетата, особено подготвени да търсят затрупани.

Както се случи и през 1999 година, следва да научаваме потресаващи разкази от избавените хора за това по какъв начин са оживели дни наред под руините. След земетресението през 1999 година хиляди фамилии кръщаваха новородените с имена на спасителите.

Вече седем дни Турция поставя изключителни старания, с цел да избави живота под руините и да излекува раните на жертвите на земетресението.

Това обаче е извънредно тежко. Не доближават палатки, тоалетни, храна. Хиляди хора спят навън или към огньовете, които палят на улицата. Изчерпват се очакванията, помощите закъсняват, проблемите по отношение на подслоняването на хората, които с всеки минал час стават от ден на ден, и минусовите температури укрепват трагизма на ситуацията. Появи се сериозна заплаха и от епидемии заради неналичието на тоалетни, на чиста питейна вода и големите купища отпадък, натрупали се по улиците.

Известен турски епидемиолог прикани здравните управляващи да стартират незабавна имунизация на популацията. Министърът на опазването на здравето Фахреттин Коджа заяви, че в изумените области са изпратени ваксини против тетанус и бяс. 

РЕАКЦИЯТА НЕПОСРЕДСТВЕНО СЛЕД ЗЕМЕТРЕСЕНИЯТА ЗАКЪСНЯ,

призна турският президент Реджеп Таийп Ердоган. ”Реакцията след земетресенията в Турция трябваше да бъде по-бърза “, сподели той.

Особено мощни рецензии бяха отправени към екипите на АФАД, които закъснели на доста места или се оказали в неспособност да реагират. 

Критични към държавното управление анализатори подлагат на критика и това, че е било забавено - съгласно тях умишлено, присъединяване на бойци в избавителните работи.

След първичното стъписване и закъснение турските управляващи активизираха всички запаси за битка с бедствието.

" Предоставихме разполагаем на институциите средства в размер на 100 милиарда лири " (около пет милиона евро) за незабавна помощ. Ще предоставим по 10 хиляди лири на човек помощ на потърпевшите. Що се отнася до тези, чиито къщи бяха разрушени, ще построим нови жилища в границите на една година ”, даде обещание Ердоган.

Около 30 хиляди души са били евакуирани, над 15 хиляди души са подслонени в публични места

за настаняване и в студентски общежития. Много хотели са отворили вратите си за потърпевши от трусовете, в Анталия са пристигнали над 11 хиляди потърпевши.
 Спасителните кучета Норд, Нико и Хера
ЗАЩО ПОРАЖЕНИЯТА СА ТОЛКОВА ГОЛЕМИ

Хиляди рекламирани като супер първокласни и продавани на баснословни цени жилища се срутиха като картонени кутии. Защо? Заради пестене, замяна на материали, неприятно строителство. Не е необичайност да се види тук-там една постройка, съвсем непокътната от труса, и идната постройка до нея да е изцяло срутена поради подозрително строителство или некачествени материали.

Прилаганият най-много преди избори за печелене на електорат закон за строителна прошка ,

по силата на който се узаконяват паянтови, ексцентрични жилища, наричани “геджеконду ”, изключително в крайградските региони, е огромен проблем. Явно е, че до момента в който не се трансформират стандартите в строителството, методът на мислене и дейности, болките и нещастията няма да свършат.

В случая обаче заслужава да се означи бързата реакция на управляващите. Издадени бяха заповеди за арести на 134 души, няколко строителни бизнесмени бяха арестувани при опит да избягат в чужбина. Те се проверяват по отношение на рухналите здания. 

МЕЖДУНАРОДНАТА СОЛИДАРНОСТ-СВЕТЛИЯТ ЛЪЧ НА НАДЕЖДАТА

В стогодишната си история турската република може би за пръв път е обект на такава интернационална взаимност, каквато се демонстрира през миналите дни и която продължава.

Правителството разгласи четвърта степен на заплаха и прикани за интернационална помощ ,

в това число от европейските институции. Европейските страни се отзоваха на третия час от земетресението.

България бе измежду първите, които се отзоваха .

Българският дипломат в Анкара Ангел Чолаков бе един от първите задгранични дипломати, който отпътува за Адана, в региона на земетресението. Благодарение на напъните на българските избавителни екипи с кучета, подготвени особено за търсене на затрупани хора, бяха избавени няколко души. Стотици тонове помощи с тирове от Кърджали, Силистра, Разград, Хасково, Шумен, парични средства бяха изпратени от България от основаните общо 28 пункта за събиране на помощи за потърпевшите.  
 На фотографията от ляво надясно: Спасителите Атанас Уков, Любчо Джолев и Благой Максимов със избавителните кучета Норд, Нико и Хера
Турция е получила оферти за помощ от общо 95 страни и 16 интернационалните организации .

Близо 6500 задгранични спасители от над 50 страни работят на терен, съобщи турският външен министър Мевлют Чавушоглу.

Дори страни, с които Турция има проблематични връзки като Гърция и Армения се отзоваха, изпратиха спасители и помощи. “Земетръсната дипломация ” отвори нови порти за съдействието....

Впечатляващо е възприятието за взаимност в Турция през тези дни.

Апокалиптичните подиуми на земетресението отприщиха трогателна вълна на взаимност и взаимопомощ, разпалиха инстинкта на хората да споделят, да избавят, да оказват помощ, както и гласовете им да бъдат чути. Гласове, които упорстват за нужда от коренни промени в съзнанието и дейностите на виновните институции, от осъществяване на рекомендациите на експертите за строителните стандарти и устойчивостта на терените, от трайно схващане на обстоятелството, че ”убиват постройките, а не земетресенията “.

Дано това бъде поуката от пагубните трусове, провалите от които Турция ще лекува в продължение на доста дни... 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР